Dagens tänkvärda...

  • "Felet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka så fulla av tvivel" B.Russell

torsdag 4 december 2008

Om...Fetter...

När det gäller fetter är det många faktorer man bör känna till för att veta vad man pratar om...och det är bara att inse...att det finns mycket kvar att lära...som vanligt..

Jag har googlat lite överallt- för att få en hel bild av vad som är faktiska uppgifter...och det är ju som vanligt då det pratas om vad som är skadligt och inte..man manipulerar friskt...

När man pratat om kokosfett t ex så har alla undersökningar gjorts på härdade fetter..vilket är något helt annat än..ekologisk icke härdat...om man läser ute på nätet så lär man sig en hel del..men det finns mycket att läsa.
Det kokosfett som finns att köpa idag ute i affärerna..är härdat..och inte ens tjänligt som människoföda..egentligen..
På vissa hälsokostbutiker kan man hitta ekologiskt ohärdat...t o m där man tagit bort smaken av just kokos..men för mkt dyra pengar...

Att äta smör, men i mindre mängder har ju varit ett rättsnöre för mig framför andra fetter..och det visar sig hålla...
Fett handlar inte bara om det är mättat eller fleromättat...som ska avgöra nyttighetsgraden..man ska också ta hänsyn till hur långa fettsyrekedjorna är..och smör och kokosfett har meddellånga, vilket i sig är mer häslosamt..tydligen...säger de som forskar seriöst.

Kort om gott har jag lärt mig detta när jag googlat...

Smör är som kokosfett..mer nyttigt än andra fetter, går fint att steka i, framför allt kokosfettet, tål höga temperaturer.
Oljor ska man endast använda om de är jungfruolja..dvs kallpressade. Andra oljor har då utvunnits med hjälp av olika kemikalier som man drar ut fettet med..och som sedan avlägsnas (hur man nu tror sig få bort den kemikaliesmörjan)
Olivolja (jungfruolja/kallpressad) är väldigt nyttig..och nyttigast i kall form. Den kan användas vid stekning med inte vid så höga temperaturer.
Kineserna brukar "kyla ner" oljan med lite vatten. Men mina erfarenheter med olja och vatten tillsammans är ju inte så bra. Man kan också tillsätta lite smör i oljan för bättre stekyta...
Men bäst är kokosfettet för detta ändamål.

Så det visar sig att jag gjort rätt i alla tider...mot all annan reklam om vad som är hälsosamt och nyttigt..
Läs själva och ta ställning...många myter om mat och hälsa vidmakthålls av storbolagen för att bibehålla deras förtjänster.
Det är ju allmänt känt idag att det Livsmedelsverket rekommenderar idag är inte riktigt med sanningen överensstämmande..men ändrar de sig för det?..Näe..så sent som häromveckan gick de i svaromål om detta påstående...och tänkte inte ge ut några nya rekommendationer..Vem håller man om ryggen?
Det är inte vår hälsa de värnar om i alla fall..det är ju helt klart..!!

Så jag behåller min olivjungfruolja och smör samt utökar familjen med kokosfett...
Varför amerikanerna blev så feta..jo..de gick över till härdade fetter..och sedan började det hända saker...

Jag använder inte härdat fett, kanske du tänker..men vad äter du för övrigt...allt som inte är hemlagat?
Kex, kakor, färdiga maträtter, restaurangmat, godis...fundera sjäv en stund...och läs på förpackningarna...skrämmande mycket skit man får i sig, när man tänker efter...
Fundera på den...